FONTÁNYI BORÁSZAT

A FONTÁNYI BIRTOK

FONTÁNYI BORÁSZAT

A szőlészet

Dűlőink sokszínűsége lehetővé teszi az egyedi karakteres borok készítését, valamint a házasítással való játékos kísérletezést. 

A Fontányi Borászat területeinek egyik fele a máriagyűdi-siklósi régióban helyezkedik el, itt a termőtájra jellemző fehérborokat adó fajtákat termesztünk, melyeknek teltsége és gyönyörű savai szinte páratlanok.

Másik fele a kisharsányi hegyen található, ahol jellemzően a vörösbort adó ültetvények találhatóak, e borokat finom fűszeresség és testesség jellemezi.


Talaj

A zömmel mészkő alapkőzetű hegység lejtőit, váltakozó vastagságú, mészben gazdag lösz és agyag borítja. A borvidék egyik jellemzője a geotermikus hő jelenléte. Az egész borvidék hőforrásokban, a talaj pedig vízerekben gazdag.

Klíma

A zömmel mészkő alapkőzetű hegység lejtőit, váltakozó vastagságú, mészben gazdag lösz és agyag borítja.
A borvidék egyik jellemzője a geotermikus hő jelenléte. Az egész borvidék hőforrásokban, a talaj pedig vízerekben gazdag.


Termőföldek

Ottonel Muskotály 4ha
Olaszrizling 8 ha
Chardonnay 3 ha
Kékfrankos 4 ha
Cabernet Sauvignon 5 ha
Cabernet Franc 9 ha

Ültetvények

Ültetvényeink majdnem fele az elmúlt 10 évben megújításra került.

A kiöregedett táblák helyébe középmagas kordonművelésű, 2,2 m keskeny soros, 5000 tőke/ha feletti ültetvényeket ültettünk.

Borvidék

Magyarország legdélibb fekvésű, mediterrán klímájú borvidéke a Villány-Siklósi borvidék. A szőlőtermesztésnek évezredes hagyománya van itt, hiszen már a rómaiak is felismerték a vidék ideális földrajzi és talajadottságait.

Villányi-hegység

A Villányi-hegység déli kitettségű lejtőin 25 km hosszan terülnek el a szőlőültetvények. A máriagyűdi és a siklósi ültetvények főleg fehérboraikról, míg a Villányig terjedő területek vörös boraikról voltak híresek már az 1840-es években is.

TEKINTSE MEG

Image filmünket

CÍMÜNK

H-7800 Siklós, Csukma Dűlő 150.

FONTÁNYI BORÁSZAT

‘A szőlő és a bor évezredek óta kultikus módon kapcsolódik az ember létezéséhez, a mi dolgunk, hogy minden évben a lehető legjobbat alkossuk belőle”
Lapozzunk Felső