FONTÁNYI BORÁSZAT

RÓLUNK

Rólunk

A Fontányi Borászat családi vállalkozásként működik a Villányi Borvidék Siklósi régiójában.

Jelenleg 40 ha saját tulajdonú termő ültetvény, több mint 30 év szakmai tapasztalattal rendelkező tulajdonosok a hagyományos technológiák mellett innovatív elemekkel ötvözik a borkészítés mesterségét. E kettő harmonikus egymásra találása és a mindig korrekt, fajtajelleges minőségi borok készítése a cél.

Borvidék

Magyarország legdélibb fekvésű, mediterrán klímájú borvidéke a Villány-Siklósi borvidék.  A zömmel mészkő alapkőzetű hegység lejtőit, váltakozó vastagságú, mészben gazdag lösz és agyag borítja.

A Villányi-hegység déli kitettségű lejtőin 25 km hosszan terülnek el a szőlőültetvények. A máriagyűdi és a siklósi ültetvények főleg fehérboraikról, míg a Villányig terjedő területek vörös boraikról voltak híresek már az 1840-es években is.

A terroir igazi testes gyümölcsös vörösborokat és meszes talajokon termelt finom savösszetételű illatos fehérborokat ad. A borvidék egyik jellemzője a geotermikus hő jelenléte. Az egész borvidék hőforrásokban, a talaj pedig vízerekben gazdag.

Ültetvényeink

Ültetvényeink Magyarország tradícióiban az egyik leggazdagabb borvidékén helyezkednek el. A kedvező éghajlati és talajadottságok lehetővé teszik, hogy mind a fehér, mind a vörösborok tekintetében gazdag fajtaválasztékot kínáljunk. Jelenleg 40 ha termő ültetvényt művelünk széles szortimenttel, kordonműveléssel.

A jó minőségű borok előállítása érdekében nagy hangsúlyt fektetünk a hagyományos kézi munkák szakszerű elvégzése mellett a modern, környezetkímélő gépi technikák alkalmazására is.

HISSZÜK

„Ha egyszer valakit megérint e kötelék a föld és a szőlő között, az erős és elszakíthatatlan mint maga e liánszerű növény.„

TERVEK

2017-ban  sikerült újabb 7 ha földterületet vásárolni közvetlenül a borászat mellett, így ismét megvalósulhatott egy nagyobb méretű szőlőtelepítés, melyet a borászat fejlesztése követett.

PARTNEREK

Szélesebb piaci szegmensben értékesítik termékeiket. Classicus borok palackozott kiszerelésben és a mindennapi fogyasztási igények kielégítésére magas minőségű bag in box kiszerelésű termékekkel is jelen vannak.

BORKÉSZÍTÉS

Évente kb.2500 hl bor készül, napjaink igényének megfelelően könnyedebb gyümölcsös fehér, friss ropogós rosé valamint testesebb vörösborok formájában.

FONTÁNYI BORÁSZAT

‘A szőlő és a bor évezredek óta kultikus módon kapcsolódik az ember létezéséhez, a mi dolgunk, hogy minden évben a lehető legjobbat alkossuk belőle”
Lapozzunk Felső